به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام عباس کعبی در کمیته راهبردی مرکز رشد علوم انسانی با تاکید براینکه مسئله علوم انسانی از ابتدای انقلاب مطرح بود و به همین دلیل یک سال دانشگاهها تعطیل و ستاد انقلاب فرهنگی تاسیس شد، گفت: با این تصمیم بود که مقررشد، این ستاد از حضور علمای حوزوی نیز بهره گیرد و حضرت امام نیز روی آن تاکید داشتند.
وی افزود: به تبع آن جامعه مدرسین آقایان مصباح یزدی و خرازی را مسئول برقراری ارتباط بین حوزه و دانشگاه کرد.
تحول در علوم انسانی باید با منویات امام و رهبری سازگار باشد
نماینده مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه از لابه لای این تعامل علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه متولد شد، گفت: با وجود ساختار سازی ها و تألیفهایی که وجود داشته، متاسفانه بحث تحول درعلوم انسانی در حد کلیات و پیش درآمدهای کلی مانده است.
وی با اشاره به اینکه در سفر اخیر مقام معظم رهبری به قم، مسئله تحول در علوم انسانی به شکل جدی مطرح شد، بیان داشت: آنچه حائز اهمیت است تحول در علوم انسانی با رویکرد اسلامی و بر پایه منویات حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری است.
حجت الاسلام کعبی با اعلام این نکته که منظور از تحول علوم انسانی دشمنی با علوم انسانی نیست، افزود:علوم انسانی واقعیتی است که وجود دارد و تاثیر گذار نیز هست. نقش علوم انسانی در پیشرفت و عدالت و برنامه ریزی در کشور، تبیین واقعیات به اندازه ساز و کارها و ابزار و روش های این علوم است.
نقش علوم انسانی در جامعه صدور احکام نیست
وی با اشاره به اینکه منظور از تحول، تحول در روشها و مفاهیم و اصطلاحات نیست، گفت: متأسفانه وضعیت موجود در تبیین واقعیات در علوم انسانی بر پایه فلسفه خاصی تدوین شده است، چرا که نقش علوم انسانی صدور حکم نیست.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، با تشریح این مطلب که اهداف، قواعد، مبانی و کارکردهای علوم انسانی باید بر پایه معرفت دینی و آموزه های قرآن و سنت باشد که این اتفاق نیفتاده است، افزود: بحث علوم انسانی می تواند مبنایی بر تدوین نظام اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و... اسلامی باشد.
وی با بیان اینکه پی ریزی در نظام ها نیزدر حد کلیات امکان پذیرنیست و باید راه حل های واقعی و میدانی داد، گفت: برای اینکه نظام اسلامی تدوین شود پیش نیاز میخواهد آن پیش نیاز تحول در علوم انسانی است.
کعبی با تأکید بر اینکه رویکرد ما در تحول علوم انسانی صرفا آموزش نیست، اظهار داشت: تدوین نظام اسلامی کار کسانی است که در اسلام جامعیت دارند.
وی با بیان اینکه باید مبنای تحول در روشها و دستاوردهای فقهی و اجتهادی را با علوم انسانی تامین کرد، ادامه داد: اگر اجتهاد بر پایه این دو پیش نیاز یعنی تحول در علوم انسانی و تدوین نظامات اسلامی صورت گیرد می توانیم دستاوردهایی برای نظام و نوسازی نظام در عرصه گوناگون داشته باشیم.
نماینده مجلس خبرگان رهبری افزود: ما نمی توانیم به سمت نوسازی نظام و تحول در شاکله کلی نظام برویم، مگر اینکه تحول در علوم انسانی و تدوین نظامات اسلامی را خوب انجام دهیم.
محصولات حوزه علمیه باید در چرخه تصمیم گیری کشور باشد
وی با تاکید بر فرمایش مقام معظم رهبری که فرمودند محصولات حوزه باید در چرخه تصمیم گیری قرار گیرد، گفت: یکی از خروجی های تحول در علوم انسانی و تدوین نظامات اسلامی است.
حجت الاسلام کعبی به الگوهایی که باعث تحول در اجتهاد حکومتی است اشاره کرد و گفت: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت عدالت، برنامه های پنج ساله توسعه، سیاست های کلی نظام را نشان می دهند.
استاد حوزه علمیه قم با اعلام این موضوع که بحث تحول در علوم انسانی یک بحث صرفا انتزاعی و تئوریک و آکادمیک نیست، افزود: این مساله یک امر بنیادی و پایه ای است که باید از آن راهبرد و کاربرد این نظام تدوین کرد و ماموریت تحول علوم انسانی ماموریت تدوین کتاب و جزوه نیست.
وی افزود: ماموریت استخراج نظریه هایی است که به تحول در نظام براساس پایه های دینی منجر می شود و کار با این عظمت یک ابر پروژه است ومحدود به استان قم نیست و کل نظام درگیر آن است و باید بررسی شود.
حجت الاسلام کعبی گفت: باید دانست اعضای کمیته راهبردی و معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی و مرکز رشد واحد های فناور علوم انسانی، کدام قسمت از این ابر پروژه را در دست می گیرند تا دوباره کاری و موازی کاری نگردد.
مسئولان استان خروجیهای علوم انسانی را معرفی کنند
وی برتمرکز استان در مورد شناسایی ظرفیت های استانی در عرصه تحول در علوم انسانی تاکید کرد و گفت: تدوین نظام اسلامی و تحول در اجتهاد بر پایه اصالت های حوزوی است. این ظرفیتها باید شناسایی شود شناسایی این ظرفیتها به تولید فکر نیاز دارد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمه قم افزود: منظور از شناسایی ظرفیت این است که باید با توجه به خروجی کار، همه مراکز و نهادها یک کار میدانی کنند و باید ببینم چقدر استان قم به حلقه های فتح مرز دانش نزدیک است و چقدر فاصله دارد و چقدر پایه های ایجاد تحول را دارند تا آنها را به نهادهای تصمیم گیری معرفی کنیم.
وی با تاکید بر اینکه اجتهاد حکومتی دو خمیر مایه دارد، تصریح کرد: در علوم انسانی کسی که می تواند این اجتهاد را بکند باید به مسائل علوم انسانی - اسلامی تسلط داشته باشد.
لزوم انجام مصاحبه و برگزاری اتاق فکر با بزرگان حوزه علمیه
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه منظور از اجتهاد حکومتی یعنی استنباط مسائل حکمت در عرصههای گوناگون مبتنی بر نظامات اسلامی نه مبتنی بر فقه فرعی رسالهها، افزود: کار اول شناسایی ظرفیتها و معرفی این ظرفیتها به نهادهای تصمیم گیر است. کار دوم تربیت نیروی انسانی مناسب جهت قرار گرفتن در این مسیر،کار سوم برگزاری نشستها و بحث و هم اندیشی علمی است که ممکن است خروجی داشته باشد.
وی برگزاری مصاحبههای مهم علمی در قالب پاسخگویی به سئوالات علمی و ایجاد طوفان فکری و استخراج ایده از خروجی های طوفان فکری را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: مواردی را که ذکر کردم مهمترین اصول و مبانی است که باید روی آن کار شود و بقیه تشریفات است.
حجت الاسلام کعبی تاکید کرد:
نوسازی نظام تنها از بستر تحول در علوم انسانی امکان پذیراست
قم - خبرگزاری مهر: عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با تاکید بر اینکه علوم انسانی باید جایگاه خود را بیابد و نقش خود را ایفا کند، گفت: نوسازی نظام با حفظ محتوا فقط از بستر تحول در علوم انسانی امکان پذیراست.
کد خبر 1562440
نظر شما